Inedite

                                                        O minune din Postul Adormirii Maicii Domnului: Crinii uscaţi înfloresc pentru a doua oară

           Adormirea Maicii Domnului reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Praznicul de la mijlocul lunii august mai poartă şi numele de „Paştile verii”, denumire preluată din tradiţia grecească, conform căreia postul aspru care precede această sărbătoare ar fi, de fapt, rupt din Postul Mare. Totodată, atmosfera pascală din această perioadă, încununată de cântarea Prohodului, la fel ca în Vinerea Mare, vine să susţină, într-un fel, această tradiţie străbună. însă, legătura dintre această perioadă şi Buna Vestire, primul mare praznic din Postul Paştilor, este confirmată de încă un fapt, după cum vom vedea în rândurile de mai jos.

            În tradiţia Bisericii noastre Ortodoxe există, după cum bine ştim, foarte multe simboluri semnificative, cunoscute în majoritatea perioadelor şi în toate regiunile lumii, în care Sfinţii Apostoli au ajuns să propovăduiască Sfintele Evanghelii. Aşa se face că, pe lângă Sfânta Cruce şi Monograma, peştele şi porumbelul sau mielul şi pelicanul, un loc de cinste în albumul simbolistic creştin îl ocupă şi crinul – floarea despre care se vorbeşte cel mai mult în aceste zile aparte de post datorită unei minuni care se repetă an de an.

            Încă din primele secole creştine, floarea de crin a fost asociată, după tradiţie, cu slăvitul praznic al Bunei Vestiri, momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil, cunoscut ca fiind tâlcuitorul voii lui Dumnezeu si cel care aduce oamenilor veştile cele bune, i-a adus Maicii Domnului vestea cea bună care avea să schimbe istoria întregii lumi: că-L va naşte pe Iisus din Nazaret, Mântuitorul tuturor. în unele icoane ale Bunei Vestiri, Sfântul Gavriil poartă în mână o floare de crin, ca simbol al curăţiei şi al frumuseţii, dar şi învierii lui Hristos şi al nădejdii moştenirii vieţii celei de veci. Se spune că ucenicii au împodobit cu crini albi mormântul Maicii Domnului, flori despre care se spune că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu le aprecia mult în timpul vieţii. Potrivit tradiţiei, frunzele crinului simbolizează smerenia ei, fiind uşor aplecate în jos, iar petalele albe – pururea fecioria şi bunătatea.

            De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se leagă şi o minune care se petrece anual în mai multe locuri din Grecia şi pe care locuitorii o consideră un adevărat semn al mijlocirii Maicii lui Dumnezeu. Cea mai cunoscută minune este, cea petrecută în Insula Kefalonia, lângă Argostoli, unde există şi o biserică numită „Maica Domnului cu crinii”.

            Ce se petrece în acest loc, mai exact? După obiceiul locului, în fiecare an, de Adormirea Maicii Domnului, femeile credincioase din sat culeg crini din propriile grădini sau de pe câmp şi apoi, aducându-i acasă, îi ţin la icoane aşa cum noi păstrăm ramurile de salcie. Crinii se usucă şi încununează icoanele din gospodării timp de aproape un an, până pe 1 august al anului următor, când sunt luaţi şi duşi la biserică. Aici, preotul deschide rama cu sticlă care acoperă icoana Maicii Domnului şi aşează toate florile înaintea Preacuratei Fecioare. între 10 şi 15 august, când Biserica se află încă în post, se petrece minunea: într-un mod pur şi simplu inexplicabil, tulpinile înverzesc, iar crinii fac boboci şi înfloresc, deşi uneori partea de jos a tulpinii rămâne uscată – semn că n-au tras apă din vasul în care au fost aşezaţi. în ziua de 15 august, la sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul paroh deschide icoana şi oferă crinii Maicii Domnului credincioşilor din biserică ca binecuvântare pentru anul bisericesc care stă să înceapă la 1 septembrie, însă, pentru că minunile nu ţin seama de naţie şi nici de graniţe, minunea înfloririi crinilor s-a petrecut şi mai aproape de ţara noastră, într-o localitate numită Culevcea din raionul Sărata, regiunea Odesa, Ucraina. Aici, minunea înfloririi crinilor s-a petrecut pentru prima oară în anul 2007, iar de atunci biserica parohială s-a transformat într-un adevărat loc de pelerinaj. Şi cum veştile bune circulă repede, minunea din Culevcea a ajuns şi la urechile specialiştilor. Drept urmare, o echipă de botanişti din Odesa şi Kiev au studiat şi analizat îndeaproape icoana Maicii Domnului şi înflorirea crinilor, iar concluzia lor a fost aceea că, din punct de vedere ştiinţific, nu se poate formula o explicaţie clară şi logică; faptul acesta depăşeşte limitele ştiinţei. însă, câţiva credincioşi din parohie, mai neîncrezători, au considerat superficiale aceste analize şi au trimis un fir de crin la Grădina Botanică din Moscova. După studii şi cercetări amănunţite, Dmitriy Gosse, profesor şi doctor în ştiinţe biologice, a transmis publicităţii părerea sa: „0 floare nu poate rezista timp îndelungat în absenţa apei şi a substanţelor nutritive, care sunt acumulate în bulb. După cum este natural, ele se usucă. Fenomenul prin care dintr-o tulpină uscată cresc lăstari tineri şi muguri este necunoscut ştiinţei”.

            Aşadar, dincolo de explicaţii ştiinţifice, de studii şi cercetări mai mult sau mai puţin amănunţite, un lucru e cert: minunile există. Astăzi, ca şi în veacurile de demult, Dumnezeu răspunde în chip minunat fiilor săi, prin astfel de semne, dăruind toate cele de folos celor ce cu credinţă şi cu dragostea îl cheamă în rugăciune. însă nu trebuie să credem că, dacă noi nu vedem împrejur astfel de minuni, Dumnezeu Şi-a întors faţa de la noi, după cum spunea Sfântul Nicolae Velimirovici. Nu! El nădăjduieşte că, o dată ce am văzut minunea înfăptuită, nu vom mai cere altele, ci vom înţelege că Dumnezeu este întotdeauna cu noi, căci „Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi” (Evr. 13,8).

Sursa: www.bizanticons.ro